Het komt regelmatig voor dat UWV een beslissing afgeeft waar de medewerker, werkgever of verzekeraar het niet mee eens is. Het kan zijn dat UWV beslist dat er geen recht op uitkering is, terwijl dit volgens de medewerker juist wel zo zou moeten zijn. Ook komt het voor dat UWV iemand deels arbeidsongeschikt acht, terwijl werkgever en werknemer van mening zijn dat werken helemaal niet mogelijk is. Of UWV beslist dat aan de medewerker een WGA-uitkering wordt toegekend, terwijl volgens iedereen wel duidelijk is dat werken nooit meer kan. In dat geval zou een IVA-uitkering meer recht doen voor werknemer én werkgever. Voor de medewerker omdat een IVA-uitkering 75% van het (maximaal verzekerd) dagloon bedraagt, en een WGA-uitkering maximaal 70%. Voor de werkgever omdat een IVA-uitkering niet wordt doorbelast aan de werkgever en een WGA-uitkering wel.
Dit soort beslissingen komen bij UWV tot stand door de beoordeling van een verzekeringsarts een arbeidsdeskundige. De verzekeringsarts stelt de belastbaarheid van de 'verzekerde' vast; een arbeidsdeskundige beoordeelt vervolgens of er passende functies kunnen worden gevonden, en ook wat iemand daarmee nog kan verdienen. Deze functies staan in het CBBS (Claimbeoordeling- en Borgingssysteem). Dit is in feite een kaartenbak met ongeveer verschillende 6.000 functies die echt in Nederland voorkomen. Wanneer de arbeidsdeskundige bij UWV functies als passend duidt, dan heeft dat gevolgen voor het mogelijke recht op uitkering, evenals de hoogte ervan. De arbeidsdeskundige bij UWV moet hierbij de juiste motiveringen gebruiken.
Wanneer de uitkomst uit een Ziektewet- of WIA-aanvraag dus niet overeenkomt met de verwachting, dan is het allereerst verstandig om tijdig bezwaar aan te tekenen. In de meeste gevallen moet een bezwaar binnen zes weken kenbaar zijn gemaakt; bij de Ziektewet kan de termijn korter zijn. Work Expert kan desgewenst helpen bij dit zogenoemde 'Pro forma bezwaar'.
Onafhankelijke arbeidsdeskundige expertise kan vervolgens helpen om te onderzoeken of een inhoudelijk bezwaar kansrijk is. In dat het geval is wordt een inhoudelijk bezwaarschrift ingediend. Mocht een hoorzitting nodig zijn, dan kan de arbeidsdeskundige hierbij aansluiten, als inhoudelijk expert. Mocht bezwaar worden afgewezen door UWV, dan is er nog de mogelijkheid om in beroep te gaan, bij de rechtbank. Ook daarbij kan de arbeidsdeskundige als inhoudelijk expert aansluiten.