Om de WIA-uitkeringen aan mensen te kunnen betalen bestaat er de Werkhervattingskas, een pot geld waaruit UWV de uitkeringen betaalt. In de regel dragen werkgevers premie af aan de Werkhervattingskas; waarbij grotere werkgevers volledig de rekening gepresenteerd krijgen voor WIA-instroom van hun medewerkers. Deze premies kunnen tot gigantische kosten leiden. Het kan in sommige gevallen zinvol zijn om eigenrisicodrager te worden. Dat kan voor zowel de Ziektewet, als WGA.
Eigenrisicodrager worden betekent dat de werkgever zelf verantwoordelijk wordt voor uitbetaling van de uitkeringen en de re-integratiebegeleiding. In ruil daarvoor draagt de werkgever niet langer premies af aan de Werkhervattingskas. Een ander voordeel van eigenrisicodragerschap is dat de werkgever de re-integratie in eigen hand houdt. UWV heeft geen rechtstreeks belang om de schade van de werkgever zo klein mogelijk te houden en heeft bovendien te maken met grote capaciteitstekorten.
De werkgever kan de taken en verantwoordelijkheden uitbesteden aan private uitvoerders of verzekeraars. Voor de WGA is dat vaak verplicht, omdat een garantstelling van een bank of verzekeraar noodzakelijk is. De partij die garant staat voor het financiële risico kan dan voorwaarden stellen aan het afnemen van dienstverleningspakketten. Voor de Ziektewet is die verplichte garantstelling er niet. Het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet is daarnaast beperkt tot het betalen en begeleiden. Het beoordelen, bezwaar en eventueel beroep blijft bij de Ziektewet verantwoordelijkheid van UWV.
Work Expert kan met een volkomen onafhankelijke blik advies geven over of eigenrisicodragerschap verstandig is, of niet. Een oriënterend gesprek kan daarbij al veel duidelijkheid geven.