Work Expert
Duidelijk. Advies. Sociaal Zeker.

Inkomensvoorlichting

Wanneer een medewerker langdurig arbeidsongeschikt is, dan heeft dan meestal gevolgen voor het inkomen. De meeste mensen krijgen te maken met een loonkorting; vaak nadat iemand een jaar ziek is, maar soms ook al eerder. Waar de meeste mensen geen rekening mee houden is het financieel perspectief nádat iemand twee jaar ziek is, terwijl juist dan grote wijzigingen kunnen ontstaan in de inkomenssituatie. Een onafhankelijk RSC-geregistreerd casemanager weet waar rekening mee moet worden gehouden en kan dus gericht voorlichting geven waar de medewerker rekening mee moet houden.


De register-casemanager heeft hiervoor een aantal gegevens nodig, zoals het inkomen in de periode voorafgaand aan arbeidsongeschiktheid, geldende Cao of bedrijfsreglement en inzage in eventueel private aanvullende verzekeringen. In de praktijk blijkt dat veel mensen namelijk niet weten dat ze aanvullend verzekerd zijn; denk hierbij bijvoorbeeld aan de PAWW-regeling, IPAP-regelingen, Arbeidsongeschiktheidspensioen, WIA-bodemverzekeringen, WGA-hiaat- en WGA-excedentverzekeringen. 


Soms gelden voor die aanvullende verzekeringen dan wel bepaalde termijnen waarbinnen melding moet worden gemaakt, om aanspraak te kunnen maken op uitkering. Met de inkomensvoorlichting wordt duidelijk wie wanneer wat moet doen, om zo nodig volledig gebruik te kunnen maken van bestaande verzekeringen.


Zo wordt voor de medewerker, ter indicatie, duidelijk uiteengezet met welk financieel perspectief rekening moet worden gehouden; van de hoogte van de wettelijke WIA-uitkering, tot de hoogte van eventueel aanvullende verzekeringen.