Verzuim en arbeidsongeschiktheid kost organisaties heel veel geld. De werkgever moet het loon tenminste 104 weken doorbetalen. Daarnaast hebben grotere werkgevers, met een loonsom van meer dan €942,500,- per jaar, ook tien jaar financieel last van de WGA-uitkeringen, ongeacht de oorzaak.
Voor mensen die een status hebben bij UWV geldt in veel gevallen de No Risk-polis. Als een organisatie iemand in dienst neemt met de No Risk-polis, dan kan men gebruik maken van gunstige regelingen. Denk aan compensatie van het loon als iemand ziek wordt, doordat bij UWV een Ziektewet-Vangnetuitkering kan worden gevraagd. Ook kan de werkgever na indiensttreding gebruik maken van het loonkostenvoordeel (LKV), een subsidie die kan oplopen tot wel €18.000. Ook mogen WGA-uitkeringslasten niet worden doorbelast als de medewerker al een No Risk-polis had. Voor eigenrisicodragers Ziektewet is de No Risk-polis ook belangrijk, omdat de uitkering en begeleiding van deze mensen niet voor rekening van de eigenrisicodrager mag komen. Kortom: de No Risk-polis vertegenwoordigt een groot financieel belang.
In Nederland hebben ongeveer 840.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA, WAO, Wajong en WAZ). De kans dat een werkgever dus iemand in dienst heeft of neemt met een No Risk-polis is best groot. Veel werkgevers hebben hier helaas vaak totaal geen zicht op, waardoor ze zichzelf financieel ontzettend kunnen benadelen. Het is voor werkgevers dus belangrijk inzichtelijk te krijgen voor wie de No Risk-polis geldt.
Work Expert helpt graag met het opzetten van een goede No Risk-administratie.. Ook wordt daarbij rekening gehouden met de regels rondom het uitvragen van de No Risk-polis; dit mag de werkgever namelijk niet al bij het sollicatiegesprek, of indiensttreding vragen. Ook mag vanuit de privacywetgeving / AVG niet zomaar alle informatie worden uitgevraagd.