In arbeidsongeschiktheid gaat veel geld om. De werkgever moet zo nodig 104 weken het loon doorbetalen bij arbeidsongeschiktheid. Alleen dat gaat al om duizenden euro's kosten. Grotere werkgevers krijgen daarnaast ook de rekening gepresenteerd voor WIA-instroom van hun medewerkers; zij betalen tien jaar lang veel premie voor WGA-uitkeringen. Zo is de werkgever tenminste twaalf jaar financieel verantwoordelijk voor de arbeidsongeschiktheid, ongeacht de oorzaak (werk of privé). Bij een bruto maandinkomen van €3.500,- loopt het totaal financieel risico in het slechtste geval op tot bijna €300.000,-.
Zowel voor de medewerker, als voor de werkgever is er een belang om te werken als dat mogelijk is. Het begeleiden van de re-integratie van de individuele medewerker is daarom van groot belang, maar ook op organisatieniveau zijn er veel manieren om invloed uit te oefenen op deze kosten en financiële risico's. Dit heet 'Riskmangement Sociale Zekerheid'. De RSC-geregistreerd casemanager, ingeschreven met titel RCMC®, is specifiek opgeleid om organisaties te helpen om deze financiële risico's in kaart te brengen en ze te beheersen.
Denk hierbij aan controle van de premiebeschikking Werkhervattingskas, advies omtrent WGA- en Ziektewet-eigenrisicodragerschap, het maken van schadelastberekeningen en het inrichten van een adequate No Risk-administratie.
Snel naar
Whk-controle
Schadelastberekening
Eigenrisicodragerschap
No Risk-administratie