De visie op verzuim, arbeidsongeschiktheid en re-integratie is pragmatisch. Vaak leidt een verandering tot disbalans; één van de vele voorbeelden is ziekte. Naast ziekte zijn er nog veel meer oorzaken die kunnen leiden tot uitval voor werk.
Het uitgangspunt in de werkwijze van Work Expert is: als er een probleem of disbalans is, dan moet duidelijk zijn waar de oorzaak ligt én moet het probleem vervolgens bij de oorzaak worden aangepakt. Het logo van Work Expert is geïnspireerd door die gedachte. Medische problematiek moet dus medisch worden opgelost, niet-medische problematiek moet expliciet níet medisch gemaakt worden; iets dat helaas vaak wel gebeurt.
Medisch
Veranderingen met een medische oorzaak zijn duidelijk: iemand wordt ziek. Dit is duidelijk het domein van medici. Het is aan hen om te behandelen (huisarts en medisch specialisten) en af te wegen of iemand arbeidsongeschikt is (bedrijfsarts, verzekeringsarts).
Niet-medisch
Veranderingen met een niet-medische oorzaak zijn bijvoorbeeld ouderschap, overlijden van naasten, verhuizing, financiële tegenspoed, loopbaan- of levensfase-gerelateerde vragen. Voorbeelden op bedrijfsniveau zijn: bedrijfsgroei, overname, verloop, functiewijziging, verandering van leiding, stijl van leidinggeven of cultuuromslag. Elk van de genoemde veranderingen zijn in de basis geen medische problemen, die je met medicatie of behandeling kunt oplossen. Daarmee is niet gezegd dat deze zaken niet kunnen leiden tot uitval. De gevolgen van deze veranderingen kunnen, als iemand er maar lang genoeg aan wordt blootgesteld, zijn dat iemand er klachten van krijgt. Het is die gevallen cruciaal om onderscheid te maken tussen oorzaak en gevolg. In de weging en advisering in arbeidsongeschiktheidsvraagstukken, bijvoorbeeld tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek, of bij een advies in een dossieranalyse, wordt dit onderscheid duidelijk gemaakt en uitgelegd.
Praktijkvoorbeeld
Een medewerker is langdurig arbeidsongeschikt en re-integratie verloopt buitengewoon stroef. Er zijn medische redenen waardoor de bedrijfsarts de medewerker niet volledig arbeidsgeschikt acht. Dit vraagstuk komt aan bod tijdens het arbeidsdeskundig onderzoek. Tijdens de gespreksvoering blijkt dat ook een zingevingsvraagstuk meespeelt; de medewerker voelt zich niet niet langer thuis in een organisatie die sterk veranderd is; de uitval door ziekte heeft dat proces enkel versterkt.. Op grond van de belemmeringen die de bedrijfsarts heeft omschreven kunnen geen knelpunten worden vastgesteld voor de uitvoering van het werk. Het werk is daarmee inhoudelijk gezien passend. Het betekent echter niet dat een werkhervatting in het eigen werk zal slagen; de medewerker ziet zichzelf immers niet terugkeren in het werk bij de werkgever. De uitkomst is dat werkgever en werknemer dat vraagstuk buiten de kaders van 'ziekte' en 'arbeidsongeschiktheid' kunnen oplossen. Een loopbaan-/outplacementtraject zorgde uiteindelijk voor een succesvolle plaatsing in ander werk. Een voorbeeld waaruit blijkt dat duidelijkheid en niet onnodig medicaliseren het probleem kunnen oplossen.