Work Expert
Duidelijk. Advies. Sociaal Zeker.

Werkplekonderzoek

Leidt het werk of de werkplek tot klachten, of zelfs uitval? Dat is vervelend en vaak niet nodig! Met een werkplekonderzoek ontstaat duidelijkheid waar de 'knelpunten' zitten en hoe deze kunnen worden opgelost. Of het nu gaat om een bureauwerkplek, productieomgeving, of buitenplaats, er is altijd een oplossing.


De arbeidsdeskundige kijkt mee op de werkplek en inventariseert hoe de werkplek er uit ziet en op welke punten er belasting optreedt. De duur van een werkplekonderzoek varieert tussen de 30 en ongeveer 90 minuten en bestaat uit een kort gesprek en een bezoek en inventarisatie van de werkplek. 


Samen met de medewerker wordt gekeken naar waar diegene knelpunten ervaart in de uitvoering van het werk. Vervolgens wordt samen met de medewerker en werkgever gekeken welke oplossingen er zijn om de belasting van het werk te verminderen; dit aan de hand van de zogenoemde 'arbeidshygiënische strategie'. Simpel uitgelegd betekent het dat in vier stappen wordt gekeken of een oplossing mogelijk is:


Stap 1: Verwijder het probleem aan de bron;

Stap 2: Als dat niet kan; neem maatregelen in de taakuitvoering om blootstelling te verminderen;

Stap 3: Als dat niet kan; neem collectieve beschermingsmaatregelen;

Stap 4: Als dat niet kan, zorg voor persoonlijke beschermingsmaatregelen.


Uiteindelijk ontvangen werkgever en werknemer een korte adviesrapportage, met daarin de bevindingen en adviespunten. Als er hulpmiddelen kunnen worden ingezet, dan zal de arbeidsdeskundige daarvoor een aantal opties geven.